BTW Service | SolarNRG

Leuker en makkelijker

Lekker naar de zon van de btw op jouw zonnepanelen.

8,6

Wist je...

Dat de btw die je hebt betaald bij de aanschaf van jouw zonnepanelen, terug te krijgen is van de Belastingdienst? Je krijgt niet het hele bedrag terug, er moet nog btw voldaan worden over de stroom die in hetzelfde jaar wordt opgewekt, maar je voordeel is fantastisch. Een kans die je eigenlijk niet kunt laten liggen.

Voor eenmalig € 107,44 (exclusief btw, maar die wordt natuurlijk ook door ons teruggevraagd) doorlopen wij voor jou het hele proces; je hoeft (bijna) niets meer zelf te doen.

BTW Service unique selling points

Uitzonderingen

 • Je hebt al eerder btw teruggevraagd over de aanschaf zonnepanelen;
 • Je bent al btw‑ondernemer of wordt dat binnen drie jaar;
 • Het btw bedrag op je factuur bedraagt meer dan € 2.500.

Ervaringen van klanten

 • Zeer tevreden

  Top geregeld, top communicatie en volledig naar verwachting. De teruggaaf was binnen no‑time binnen.

  Albert IJsselstein

 • Zorgvuldig en helder

  Voor een schappelijke prijs neemt deze service je veel uit handen en ik zou het iedere particulier aanbevelen.

  Rob Geldermalsen

 • Top communicatie

  Iedere keer weer verrast en verheugd over de snelle reacties. Ik geef dat door waar mogelijk.

  Ton Oestgeest

 • Schoolvoorbeeld

  Heldere correspondentie en alles uitermate goed geregeld, een voorbeeld van hoe het zou moeten.

  Willem Hellevoetsluis

 • Top service

  De Belastingdienst maakt het niet altijd echt makkelijker zoals beloofd, maar SolarNRG gelukkig wel.

  Lenneke Berkel en Rodenrijs

 • Snel geregeld

  Wat een uitmuntende afhandeling van zaken. Het bedrag stond voor ik het wist op mijn rekening.

  Carla Nijmegen

Veelgestelde vragen

1
Wanneer word ik door de Belastingdienst aangemerkt als btw‑ondernemer?
+
De Belastingdienst merkt je aan als btw‑ondernemer wanneer je een kleinverbruikaansluiting hebt (3 x 80A) en regelmatig tegen vergoeding stroom teruglevert aan je energieleverancier.
2
Wanneer is er sprake van vergoeding?
+
Er is sprake van vergoeding wanneer je energieleverancier betaalt voor de door jou teruggeleverde stroom. In praktijk wordt vaak saldering toegepast, wat inhoudt dat de door jou teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die je energieleverancier aan jou levert. Ook in dat geval is er sprake van een vergoeding.
3
Moet ik de komende jaren dan geen btw betalen over de door mij opgewekte stroom?
+
Wanneer het btw‑bedrag op je factuur € 2.499 of lager is, hoef je de komende jaren geen btw‑aangifte te doen. Je hoeft dus ook geen btw te betalen over de door jou opgewekte stroom. Dankzij de Kleineondernemersregeling krijg je vrijstelling van omzetbelasting.
4
Wat is de Kleineondernemersregeling?
+
De Kleineondernemersregeling is een tegemoetkoming voor ondernemers die relatief weinig omzet hebben. Zonnepanelenbezitters vallen automatisch onder deze regeling en ontvangen vrijstelling van omzetbelasting. Met deze regeling moet de btw op een factuur van zonnepanelen in vijf jaar terugbetaald worden, tenzij het btw‑bedrag op je factuur € 2.499 of lager is. Er is namelijk een drempel van € 500 per jaar. Bij een btw‑bedrag van € 2.500 of hoger moet je volgens de herzieningsregeling de btw in de daaropvolgende vijf jaar terugbetalen aan de Belastingdienst (20% per jaar).

Indien het btw‑bedrag op je factuur € 2.500 of hoger is, neem dan contact met ons op.
5
Kan ik de btw terugvragen over zonnestroomsystemen die in voorgaande jaren zijn aangeschaft?
+
De btw moet worden teruggevraagd binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen hebt aangeschaft. Koop je in 2021 panelen, dan moet de btw voor 1 juli 2022 teruggevraagd worden. Je dient hiervoor in het bezit te zijn van een factuur waarop de btw en het Wattpiekvermogen afzonderlijk worden vermeld.

Let op: de tenaamstelling op de factuur en de energierekening moeten hetzelfde zijn.
6
Kan ik de btw terugvragen bij uitbreiding van mijn zonnestroomsysteem?
+
Als je na 1 januari 2020 zonnepanelen koopt en ervoor kiest om deel te nemen aan de Kleineondernemingsregeling, kun je in datzelfde jaar een nieuwe aankoop of investering doen. Ook voor die aankoop kun je dan de btw terug vragen, want de Kleineondernemingsregeling gaat pas in op 1 januari van het jaar na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen.

Als je eerder zonnepanelen hebt aangeschaft en hiervoor de btw hebt teruggevraagd, dan neem je automatisch deel aan de Kleineondernemingsregeling. Het is dan mogelijk om de btw terug te vragen op de extra investering, mits je je vier weken voor installatie afmeldt voor de Kleineondernemingsregeling. Dit is echter geen eenmalige aangifte. Als je niet meer deelneemt aan deze regeling, dan dien je gedurende drie jaar aangifte te doen en jaarlijks btw te betalen over het opwekvermogen van je gehele zonnestroomsysteem. Is dit voor jou het geval, neem dan contact met ons op.
7
Welk deel van de btw krijg ik terug?
+
Dat is afhankelijk van de situatie:

A
Je hebt op je woning zonnepanelen laten installeren die niet tevens dienen als dakbedekking (niet-geïntegreerde zonnepanelen). Op dit moment is dat bijna altijd het geval. Je kunt dan het hele bedrag (voorbelasting) dat is betaald op de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen. Je krijgt niet het hele bedrag terug, er moet nog btw voldaan worden over de stroom die in hetzelfde jaar wordt opgewekt.

B
Je hebt op je woning zonnepanelen laten installeren die tevens dienen als dakbedekking (geïntegreerde zonnepanelen). Op dit moment komt dat alleen bij hoge uitzondering voor. Je kunt in dat geval slechts een deel van het bedrag (voorbelasting) dat is betaald op de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen, je hebt dan namelijk geen recht op aftrek van de btw voor privégebruik. In de wet is een aftrekbeperking opgenomen voor privégebruik van uitgaven met betrekking tot onroerende zaken, zoals jouw woning.
8
Waarom ben ik btw verschuldigd?
+
Wanneer je btw‑ondernemer bent, dan moet je btw berekenen over de vergoeding voor teruggeleverde stroom die je aan jouw energieleverancier in rekening brengt. Wanneer je niet-geïntegreerde zonnepanelen hebt, moet je ook btw betalen over de stroom die je via jouw zonnepanelen opwekt en meteen verbruikt, deze moet je berekenen over de zogenoemde marktprijs. De marktprijs is gelijk aan de prijs (inclusief energiebelasting, maar exclusief btw) die je aan je energieleverancier betaalt de stroom die deze aan jou levert.

Als je geïntegreerde zonnepanelen hebt, moet je alleen btw berekenen over de vergoeding die je ontvangt voor de stroom die je aan je energieleverancier teruglevert.
9
Hoe bereken ik de verschuldigde btw?
+
Om de verschuldigde btw te berekenen, moet je weten hoeveel stroom je aan jouw energieleverancier levert en hoeveel stroom je in dezelfde periode zelf verbruikt. Omdat dit in de praktijk meestal niet is vast te stellen, mag je gebruikmaken van forfait bedragen. Dit bedrag is gebaseerd op het totaal vermogen van jouw zonnestroomsysteem en is tot en met 10.000 Wp € 20 per 1.000 Wp. Bij hoger totaal vermogen kun je geen forfait gebruiken en moet je de btw zelf berekenen.

VOORBEELD
Bij de aanschaf van jouw zonnestroomsysteem, met een totaal vermogen van 2.750 Wp, heb je een factuur ontvangen met een btw‑bedrag van € 800. Het forfait bedrag is in dit geval € 60 en het terug te ontvangen btw‑bedrag bedraagt dan € 740.
10
Wat moet ik doen voor de volgende jaren?
+
Op dit moment is de Kleineondernemingsregeling 2021 van toepassing. Zonnepanelenbezitters vallen automatisch onder deze regeling en ontvangen vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat je geen aangifte hoeft te doen. Hierdoor hoeft na het jaar van aanschaf niet jaarlijks btw betaald te worden. Wanneer een particulier zonnepanelen heeft aangeschaft, geldt in principe altijd de Kor.

Let op: Wil je in de komende drie jaar een onderneming starten dan heeft dit wel gevolgen. Neem in dat geval contact met ons op.
11
Wat als ik ga verhuizen?
+
Wanneer op de nieuwe woning zonnepanelen worden geplaatst nadat de oude woning is verkocht, kun je de ook btw over het nieuwe zonnestroomsysteem terugvragen. Maar let op, voordat het systeem op je nieuwe woning geplaatst wordt, moet je je eerst afmelden als ondernemer. Neem contact met ons voor het juiste advies.
12
Moet ik rekening houden met mijn zonnepanelen bij de aangifte inkomstenbelasting?
+
Nee, bij de aangifte inkomstenbelasting hoef je geen rekening te houden met je zonnepanelen. De btw‑aangifte is een geheel andere belastingsoort en blijft gescheiden van je aangifte inkomstenbelasting (Voor de inkomstenbelasting ben je ook geen ondernemer door de zonnepanelen).
13
Welke post kan ik verwachten van de Belastingdienst?
+
 • Brief 'uw deelname aan de Kleineondernemersregeling als zonnepaneelhouder';
 • Brief 'geen rekeningnummer bekend';
 • Brief 'vaststelling belastingplicht' (plus eventueel een roze of wit aangiftebiljet);
 • Brieven met gebruikersnaam en wachtwoord;
 • Brief met bevestiging van je rekeningnummer;
 • Brief 'beschikking ontheffing administratieve verplichtingen';
 • Brief over je btw‑identificatienummer (btw‑id).
14
Geldt de btw‑teruggaaf ook voor VVE's?
+
Ook VVE's kunnen in aanmerking komen voor btw‑teruggaaf. Voor meer informatie verwijzen we je naar de Belastingdienst. Dit valt buiten het aanbod van onze BTW Service.

Heb je toch nog vragen? Neem contact op.

Stel je vraag