Waarom batterijopslag steeds aantrekkelijker wordt | SolarNRG

Waarom batterijopslag steeds aantrekkelijker wordt

Batterijopslag wordt steeds populairder. Het is de perfecte manier om jouw zelf opgewekte zonnestroom op te slaan voor later gebruik. Maar wat maakt eigen energieopslag aantrekkelijk? En waarom is een thuisbatterij, zelfs met de huidige salderingsregeling, nou juist interessant? In dit artikel leggen we het aan je uit.

  • Waarom wordt batterijopslag steeds aantrekkelijker?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van eigen energieopslag?
  • Waar op te letten bij aankoop van een thuisbatterij?
Wat is batterijopslag?

Ten eerste, wat is batterijopslag? Heel simpel uitgelegd is energieopslag het opslaan van de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen voor later gebruik. Je slaat bijvoorbeeld de stroom die je overdag met je panelen opwekt op om 's avonds of 's nachts weer te gebruiken. Zo ben je onafhankelijker van je energieleverancier en heb je meer controle over je energierekening.

Waarom wordt batterijopslag steeds aantrekkelijker?

Bij SolarNRG zien we dat steeds meer klanten een thuisbatterij willen toevoegen aan hun nieuwe of bestaande zonnestroomsysteem. Je vraagt je misschien af waarom. Want de salderingsregeling is er toch nog? Je kan op dit moment toch nog steeds geld verdienen met je zonnepanelen? Dat klopt, maar omdat steeds meer energieleveranciers terugleververgoedingen gaan vragen, wordt een thuisbatterij wel steeds aantrekkelijker.

Een andere goede reden is dat je met een thuisbatterij meer controle hebt over de energie die je opwekt met jouw zonnestroomsysteem. Je draagt zo bij aan lagere CO2‑uitstoot door traditionele energiecentrales (je gebruikt minder stroom van het net) en het geeft je daarnaast een gevoel van energie-onafhankelijkheid.

Wat zijn de voordelen van batterijopslag?

Batterijopslag heeft vele voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Je bespaart op je energierekening. Omdat je jouw zelf opgewekte zonnestroom opslaat voor later gebruik, neem je nog minder elektriciteit af van het net;
  • Je hebt bij een stroomstoring een back-up. Valt ineens de stroom uit? Dan heb je daar met een thuisbatterij geen last van. Want of je nu alleen de meest essentiële apparaten laat draaien of geniet alsof er helemaal niets aan de hand is, bij een volledig opgeladen batterij kan je nog wel even vooruit. Hiervoor heb je echter wel een aparte back-up box nodig. Deze vind je natuurlijk in onze webshop;
  • Je bent klaar voor een duurzame toekomst. Om de klimaatdoelstellingen te halen, is duurzame energie essentieel. Met een thuisbatterij ben jij koploper in het behalen van deze doelstellingen;
  • Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf. Als particulier mag je de btw over de aanschafkosten terugvragen. Koop je de batterij zakelijk? Dan is de Energie-Investeringsaftrek (EIA) interessant. Om deze subsidie aan te vragen moet je wel een dynamisch energiecontract hebben, in combinatie met handelen op de onbalansmarkt. Op de site van de RVO vind je alle details over de EIA.
Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een thuisbatterij. Zo is batterijopslag nog een flinke investering. De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld namelijk nog tussen de € 500 en € 800 per kilowattuur (kWh) en hier zijn de installatiekosten en omvormer nog niet bij opgeteld. Ook heb je, bij een traditioneel AC‑gekoppeld systeem, last van conversieverliezen. Dat leggen we hieronder even uit.

De elektriciteit die door je zonnepanelen opgewekt wordt, is gelijkstroom (DC). Deze moet bij een AC‑gekoppeld systeem door de omvormer omgezet worden naar wisselstroom (AC) voordat je deze kan gebruiken in huis. Wil je jouw zelf opgewekte energie vervolgens ook opslaan? Dan moet er weer een conversie plaatsvinden naar DC. Dit levert conversieverlies op. Dit kan opgelost worden met een DC‑gekoppeld systeem. De video hieronder legt dit verder uit.

Het grootste nadeel op dit moment is dat batterijopslag het meest interessant is als je een dynamisch energiecontract hebt. Dit komt doordat de salderingsregeling van kracht is en bij een vast energiecontract is het aantrekkelijker om te salderen, zelfs als je een terugleververgoeding moet betalen.

Energieopslag het meest interessant bij dynamisch energiecontract

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan is batterijopslag mogelijk nu al interessant. Met zo'n contract krijg je namelijk, bij een overschot aan elektriciteit, geld toe om stroom af te nemen. Op zo'n moment kan je naast de wasmachine of vaatwasser aan te zetten ook je thuisbatterij opladen. Die elektriciteit gebruik je dan weer op het moment dat je wel moet betalen voor stroom. Dit is het geval wanneer er veel vraag naar energie is en weinig aanbod, bijvoorbeeld 's avonds. Zo hoef je onderaan de streep dus een stuk minder te betalen. Stroom uit je batterij 'verkopen' aan het net is niet rendabel, aangezien je bij steeds meer energieleveranciers moet gaan betalen om terug te leveren.

We moeten wel eerlijk tegen je zijn. Momenteel is de terugverdientijd van een thuisbatterij nog erg hoog, maar dit is wel het moment om jouw zonnestroomsysteem alvast voor te gaan bereiden op batterijopslag. Waarom? De terugleverkosten, die bijna alle energieleveranciers inmiddels doorgevoerd hebben. Die liggen op dit moment tussen de € 15 en € 20 per maand. Econoom Matthijs Bouwman zegt tegen Nieuwsuur dat dit een goede financiële prikkel is om toch de stap al te wagen. “Thuisbatterijen worden rendabeler naarmate de terugleverkosten hoger worden.”

Hier moet je op letten bij de aanschaf van batterijopslag

Maak je nu al de stap om een thuisbatterij aan te schaffen? Zorg er dan voor dat je niet zomaar de goedkoopste batterij aanschaft. We adviseren je om goed te letten op de volgende punten.

  • Kies de juiste capaciteit en vermogen. Wij adviseren je om voor een capaciteit te kiezen die net iets hoger ligt dan jouw gemiddelde avond- en nachtconsumptie. Zo ben je er zeker van dat je niet snel een lege batterij hebt;
  • Wees voorbereid op de toekomst. Wil je nu al een thuisbatterij, maar zit je er niet op te wachten om over een paar jaar weer een nieuwe batterij te moeten aanschaffen omdat je meer capaciteit nodig hebt? Kies dan voor een modulaire batterij. Hiermee plaats je eenvoudig een module bij wanneer je meer opslagcapaciteit nodig blijkt te hebben. Wij zijn zelf groot fan van deze modulaire batterijen. Je vindt modulaire batterijen van Growatt, Huawei en Sigenergy in onze webshop;
  • Kies voor een zo hoog mogelijke efficiëntie, want je wil dat jouw batterij zo lang mogelijk meegaat. Kies daarom een thuisbatterij die perfect aansluit op jouw wensen. Weet je niet welke je moet kiezen? Geen paniek. Onze experts staan voor je klaar met het beste advies op maat.
Het advies van SolarNRG

Batterijopslag is een relatief nieuw concept in Nederland. Daarom snappen we dat je vragen hebt. Hieronder beantwoorden we alvast wat van deze verwachte vragen en twijfels.

Ik heb al zonnepanelen. Kan ik zomaar een thuisbatterij aansluiten op mijn zonnestroomsysteem? Ja, dat kan. Is je omvormer nog niet aan vervanging toe? Dan heb je altijd een AC‑gekoppelde thuisbatterij met losse batterij-omvormer nodig. Dit noemen we retrofit. Is de omvormer wel aan vervanging toe of wil je jouw zonnestroomsysteem alvast voorbereiden op batterijopslag? Kies dan voor een 'battery-ready' omvormer. Met deze omvormer ben je al helemaal voorbereid op batterijopslag.

Ik wil zonnepanelen installeren, maar ik twijfel nog over batterijopslag Ook dan adviseren wij je om voor een 'battery-ready' omvormer te gaan. Daar kun je later namelijk gemakkelijk een thuisbatterij aan toevoegen.

Kan ik een thuisbatterij installeren als ik geen zonnepanelen heb? Jazeker. Je bent niet afhankelijk van zonnepanelen om een thuisbatterij te installeren, zeker als je al een dynamisch energiecontract hebt. Wij raden dan de Sigenery Sigenstor aan. Deze batterij heeft geavanceerde AI ingebouwd die naadloos samen met de dynamische energieprijzen werkt. Zo ben jij altijd verzekerd van een concurrerende prijs.

Deel dit bericht