Met een innovatieve proef in Zeeland hebben netbeheerder Stedin en het Franse Fractal Energy aangetoond dat thuisbatterijen een belangrijke rol kunnen spelen in het verminderen van de huidige druk op het stroomnet. Deze pilot, uitgevoerd in Serooskerke, heeft laten zien dat met de juiste spelregels thuisbatterijen effectief kunnen bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van het net. Met het oog op de landelijke stroomstoring in Spanje en Portugal eerder deze week relevanter dan ooit.
De resultaten van de pilot in Zeeland
Bij 20 huishoudens in Zeeland werd een Flexbox thuisbatterij van Fractal Energy geplaatst, met een vermogen van 1 kWh. Deze batterijen, die eenvoudig op een stopcontact kunnen worden aangesloten, zorgden voor een reductie van 12,5 procent in de terugleverpieken van zonne‑energie en verlaagden de afnamepieken met 20 procent. Dit betekent dat zonne‑energie slimmer kan worden opgeslagen en gebruikt op momenten dat het stroomnet het zwaarst wordt belast.
Slimme sturing is essentieel
Het succes van thuisbatterijen hangt af van een slimme en voorspellende aansturing. Stedin benadrukt dat spelregels essentieel zijn om thuisbatterijen effectief in te zetten. In de pilot werd daarom gebruikgemaakt van een schema dat ervoor zorgde dat de batterijen pas begonnen met opladen wanneer de hoogste zonne‑energie terugleverpiek zich voordeed. Zo voorkwamen ze dat de batterijen al vol waren voordat de piek optrad, tussen 12:00 en 15:00 uur.
David Peters, Chief Technology Officer van Stedin, stelt: "Deze pilot laat zien dat thuisbatterijen bij slim gebruik een effectieve oplossing kunnen zijn voor netcongestie. Daarom is het essentieel dat batterijen slim worden aangestuurd op basis van goede voorspellingen."
“
Thuisbatterijen kunnen bij slim gebruik een effectieve oplossing zijn voor netcongestie. Daarom is het essentieel dat batterijen slim worden aangestuurd op basis van goede voorspellingen.
- David Peters, Chief Technology Officer van Stedin -
Digitale simulatie: een toekomstperspectief
Naast de pilot voerden Stedin en Fractal Energy ook een digitale simulatie uit. Hierbij werden batterijen ingezet bij alle 140 huishoudens die op hetzelfde transformatorhuis zijn aangesloten. De resultaten waren indrukwekkend.
- Terugleverpieken Gemiddeld met 51 procent gereduceerd;
- Afnamepieken Met 97 procent bijna volledig afgevlakt.
Deze cijfers benadrukken het potentieel van thuisbatterijen om niet alleen zonne‑energie beter te benutten, maar ook om het stroomnet aanzienlijk te ontlasten.
Het belang van data en samenwerking
Het schema in de proef was gebaseerd op voorspellingsmodellen die gebruikmaakten van historische data uit het transformatorhuis. Door deze gegevens te analyseren, konden piekmomenten nauwkeurig worden voorspeld, wat leidde tot een efficiëntere inzet van de batterijen. "Door slim samen te werken en onze data beschikbaar te stellen, realiseren we een stabiel en betrouwbaar stoomnet." aldus Peters.
Conclusie
De resultaten van deze pilot laten zien dat thuisbatterijen een cruciale rol kunnen spelen in de energietransitie. Door slimme technologieën en samenwerking tussen verschillende partijen kunnen we een stabieler stroomnet realiseren, ook in tijden van toenemende energievraag en teruglevering.
2 mei 2025
Bron: Solar Magazine