Als woningbouwbedrijf ben je verantwoordelijk voor het realiseren van duurzame en veilige woningbouwprojecten. Zonnepanelen spelen hierin een grote rol, maar hoe weet je zeker dat deze projecten niet alleen duurzaam, maar ook veilig worden uitgevoerd? In deze blog bespreken we welke vragen je kunt stellen aan jouw installateurs om grip te houden op veiligheid en kwaliteit tijdens het installatieproces, het plaatsen van de zonnepanelen en alles wat daarbij komt kijken.
Veiligheid begint bij de juiste partner
Een veilige installatie begint bij het kiezen van een deskundige en betrouwbare partner voor het installeren van de zonnepanelen. Je wil weten of de installateur ervaring heeft met grootschalige projecten en of deze werkt volgens alle geldende veiligheidsnormen, zoals NEN 1010 en NEN 7250. Daarnaast is het essentieel om te vragen of alle betrokken monteurs gecertificeerd zijn. Dit geeft je de zekerheid dat je werkt met een partij die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.
Bouwkundige en technische veiligheid
Bij de voorbereiding en uitvoering van een project moet veiligheid centraal staan. Draagkracht van het dak is bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt. Vraag hoe de installateur dit beoordeelt voordat de panelen worden geplaatst. Daarnaast wil je weten welke materialen zij gebruiken om brandveiligheid te waarborgen. Denk hierbij aan isolatiematerialen die minder brandbaar zijn en montageoplossingen die het risico op schade minimaliseren.
Het is ook goed om te begrijpen hoe de elektrische installatie wordt ontworpen. Zijn er bijvoorbeeld maatregelen om overspanning te voorkomen? Door hier actief naar te vragen, kun je beoordelen of de installateur aan alle technische eisen voldoet.
Veilige uitvoering: aandacht voor details
Tijdens de installatie zelf zijn er verschillende risico's die zorgvuldig moeten worden beheerst, met aandacht voor de kleinste details.
- Valbeveiliging Monteurs moeten beschikken over de juiste uitrusting, zoals harnassen en ankerpunten, en er moet toezicht zijn op het correcte gebruik hiervan;
- Weersomstandigheden Vraag hoe de installateur werkt bij harde wind of regen, en of er protocollen zijn voor veilig doorwerken of uitstel;
- Montage op complexe daken Bij schuine of minder stabiele daken is nauwkeurige engineering en ervaring vereist om structurele risico's te minimaliseren.
Grip op veiligheid en kwaliteit
Heldere communicatie en transparantie zijn cruciaal om grip te houden op een project. Vraag je installateur hoe zij je op de hoogte houden van de voortgang en welke rapportages je kunt verwachten tijdens en na de installatie. Hiermee zorg je ervoor dat je inzicht hebt in de status van het project en dat er op tijd kan worden bijgestuurd als dat nodig is.
Wat maakt een zonnepanelenspecialist tot een goede partner?
Een goede partner begrijpt dat woningbouworganisaties specifieke behoeften hebben.
- Ondersteuning bij regelgeving en normering, zoals NEN 1010 en NEN 7250;
- Proactief omgaan met onverwachte situaties en het snel bieden van oplossingen;
- Het leveren van referenties en voorbeelden van vergelijkbare projecten om betrouwbaarheid te tonen.
SolarNRG combineert 22 jaar ervaring met een klantgerichte aanpak. We begrijpen de uitdagingen van grootschalige projecten en bieden een compleet ontzorgingspakket, dat veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit garandeert.
Veiligheid versterkt jouw imago
Veilige zonnestroomsystemen dragen niet alleen bij aan de verduurzaming van woningen, maar ook aan het imago van jouw organisatie. Door veiligheid centraal te stellen, laat je zien dat je zorg draagt voor bewoners en een betrouwbare partner bent voor stakeholders. Vraag jouw installateur hoe zij denken bij te dragen aan dit gezamenlijke doel en welke veiligheidsmaatregelen zij bieden.
Advies nodig? SolarNRG helpt je graag
Wil je zeker weten dat jouw woningbouwprojecten voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen? SolarNRG staat voor je klaar met deskundig advies en ondersteuning. Neem contact op met ons woningbouw team en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij het realiseren van veilige en duurzame zonne‑energieprojecten.
Samen bouwen we aan een toekomst die duurzaam en betrouwbaar is.
5 maart 2025