Grote stroomstoring in Den Haag: hoe zorg je dat jij altijd stroom hebt? | SolarNRG

Grote stroomstoring in Den Haag: hoe zorg je dat jij altijd stroom hebt?

Vandaag werd Den Haag getroffen door een grote stroomstoring. Duizenden huishoudens en bedrijven zaten plotseling zonder elektriciteit. Stoplichten vielen uit, supermarkten moesten hun deuren sluiten en mensen zaten in het donker zonder internet of verwarming. Dit soort storingen komen steeds vaker voor en kunnen overal in Nederland plaatsvinden. Soms duurt het slechts een paar minuten, maar soms ook uren. Hoe zorg je dat jij niet langer afhankelijk bent van het stroomnet en altijd stroom tot je beschikking hebt, ook wanneer de rest van de buurt zonder zit?

Wat te doen bij een stroomstoring?

Een stroomstoring komt altijd ongelegen. Geen lekkere warme douche in de ochtend, smeltende voedingswaren in de vriezer en een woonkamer zonder verlichting. Een stroomstoring is een ongemak waar je geen grip op hebt. Gelukkig zijn er een paar dingen die jij kunt doen om zo'n vervelende situatie toch zo goed mogelijk te overbruggen.

Controleer eerst of de storing zich beperkt tot jouw woning of dat er sprake is van een grotere uitval. Dit kun je zien aan de aardlekschakelaar in je meterkast. Is deze niet omgeslagen, dan ligt het probleem niet bij jou en waarschijnlijk buiten je huis. Je kunt via je telefoon controleren of jouw netbeheerder een aan de gang zijnde storing meldt.

Zorg vervolgens voor een betrouwbare lichtbron. Een zaklamp is een veilige optie. Kaarsen kunnen dat ook zijn, maar wees dan wel alert op brandveiligheid. Bescherm daarnaast je elektrische apparaten, door de stekkers uit het stopcontact te halen. Dit voorkomt schade door een stroompiek zodra de elektriciteit weer terugkomt. Houd ten slotte de deuren van je koelkast en vriezer zo veel mogelijk gesloten. Zo blijven je producten langer koel en voorkom je onnodige verspilling.

Maar wat als de stroomstoringen niet eenmalig zijn en vaker voorkomen?

Steeds vakes stroomstoringen in Nederland

Nederland zit midden in een energietransitie. Steeds meer huizen en bedrijven stappen over van gas op elektriciteit en dat zorgt voor een steeds grotere druk op het Nederlandse stroomnet. Netcongestie, waarbij het net tijdelijk overbelast raakt, komt steeds vaker voor. Daarnaast spelen extreme weersomstandigheden, zoals stormen en hittegolven, een steeds grotere rol.

Wat betekent dit voor jou? Dat zelfredzaamheid steeds belangrijker wordt. Natuurlijk kun je een zaklamp en kaarsen in huis halen, maar als je echt voorbereid wilt zijn op stroomstoringen, is een structurele oplossing zoals een thuisbatterij een slimme keuze.

Thuisbatterijen: altijd stroom, ook bij stroomstoringen

Met thuisbatterijen heb je altijd noodstroom ter beschikking. Je slaat jouw overdag opgewekte zonne‑energie op en kunt deze gebruiken wanneer jij het weer nodig hebt, bijvoorbeeld als de zon onder is of als zoals vandaag het stroomnet uitvalt.

Normaal gesproken lever je jouw overtollige zonne‑energie terug aan het net, maar met een thuisbatterij houd je deze energie voor jezelf. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van energieleveranciers en schommelende energieprijzen.

Met bijvoorbeeld een Sigenergy thuisbatterij en gateway schakel je bij een stroomstoring automatisch over op jouw opgeslagen energie. Zo blijft je verlichting aan, je koelkast draaien en kun je nog steeds gewoon je telefoon opladen. Kortom, je hoeft je dan helemaal geen zorgen te maken.

Let op: niet iedere thuisbatterij biedt noodstroom

Na het lezen van deze blog denk je misschien dat iedere thuisbatterij automatisch zorgt voor noodstroom bij storingen, maar dat is niet altijd het geval. Zonder een noodstroomfunctie (gateway) werkt een thuisbatterij alleen als aanvulling op het stroomnet. Dit betekent dat je energie kunt opslaan en verbruiken, maar zodra het net uitvalt, schakelt de batterij zichzelf ook uit.

Een gateway zorgt ervoor dat jouw batterij losgekoppeld kan worden van het net en je wel energie kunt blijven gebruiken. Niet zeker welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in om te ontdekken welke thuisbatterij en gateway oplossing het beste werken voor jouw huishouden.

De voordelen van thuisbatterijen: meer dan alleen noodstroom

Thuisbatterijen bieden niet alleen een oplossing bij stroomstoringen, maar helpem je ook om slimmer met je energie om te gaan. Met een thuisbatterij kun je jouw overdag opgewekte zonne‑energie opslaan en deze 's avonds weer gebruiken, wanneer de zon niet meer schijnt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het stroomnet en kun je je eigen duurzame energie optimaal benutten.

Daarnaast zorgt een thuisbatterij voor lagere energiekosten, omdat je minder stroom hoeft af te nemen van het net. Dit is vooral voordelig tijdens piekuren, wanneer de elektriciteit duurder is. Bovendien helpt een thuisbatterij om problemen met netcongestie te voorkomen. Op momenten dat het stroomnet overbelast is en teruglevering wordt beperkt, kun je de opgewekte energie gewoon zelf opslaan en gebruiken op een later moment.

Wil jij voorbereid zijn op stroomstoringen en bewuster omgaan met je energieverbruik? Bekijk de mogelijkheden op onze thuisbatterij pagina of vraag direct een vrijblijvende offerte op maat aan. Twijfel je of een thuisbatterij bij jouw situatie past? Plan een gratis adviesgesprek in en ontdek wat de beste oplossing is voor jouw woning.

Deel dit bericht