De energiekosten van je onderneming stijgen, het energienet raakt overbelast en je duurzaamheidsdoelen komen snel dichterbij. Als ondernemer of als beheerder van maatschappelijk vastgoed krijg je te maken met steeds meer uitdagingen op het gebied van energie. Hoe zorg je er nou voor dat jouw pand altijd betrouwbaar, betaalbaar en toekomstbestendig van stroom wordt voorzien, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een overvol energienet en energieleveranciers? Modulaire energieopslag geeft je die zekerheid. Je slaat eigen zonnestroom op, verlaagt piekverbruik en groeit flexibel mee de energiebehoefte van jouw bedrijf, zonder direct een grote investering te hoeven doen. In dit artikel lees je hoe het werkt, wat het oplevert en hoe je hier vandaag nog op inspeelt.
Wat is een modulaire energieopslag?
Een modulair systeem bestaat uit meerdere batterij modules die samen jouw gewenste energie opslagcapaciteit vormen. Je begint bijvoorbeeld met 12 of 16 kWh en breidt later eenvoudig uit tot 100 kWh of zelfs nog meer.
De batterijen slaan overtollige zonnestroom op en leveren die terug wanneer jij die echt nodig hebt. Dit gebeurt automatisch, via slimme software. Jij merkt er niets van, behalve een lagere energierekening en meer grip op het verbruik van jouw onderneming.
Start kleine en groei slim
Een modulair energieopslag systeem past zich aan aan jouw situatie.
- Je begint met de capaciteit die je nu nodig hebt en breidt later eenvoudig uit;
- Voorkomt onnodige investeringen in capaciteit die je (nog) niet gebruikt;
- Voorkomt onderdimensionering, extra batterij modules voeg je gemakkelijk toe;
- Uitbreiden gaat snel en zonder verbouwing of lange bedrijfsmatige stilstand.
Werk je met seizoenspieken, breid je jouw onderneming uit of plaats je extra laadpalen? Dan is het natuurlijk prettig als je energieopslag daar moeiteloos in meebeweegt.
Slimmer omgaan met energie is de oplossing voor bedrijven
Ondanks de uitdagingen zijn er manieren om de druk van het overvolle stroomnet te verlichten en tegelijkertijd je bedrijfsdoelen te realiseren.
- 1. Meer uit je eigen zonnestroom halen Je slaat jouw zelf opgewekte stroom op in plaats van terug te leveren aan het energienet, tegen een lagere vergoeding. Zeker nu de salderingsregeling verdwijnt, loont het eigen verbruik van energie meer dan ooit;
- 2. Piekverbruik afvlakken (peak shaving) Gebruik je op bepaalde momenten veel stroom, bijvoorbeeld door machines of airconditioning? Dan springen de batterijen automatisch bij. Dat voorkomt dure piekbelasting en kan je helpen om je aansluitwaarde te verlagen;
- 3. Profiteren van dynamische tarieven Heb je een dynamisch energiecontract? Dan laden de batterijen op bij lage tarieven (bijvoorbeeld 's nachts) en leveren terug als de stroom duur is. Zo bespaar je op een simpele en slimme manier op je energierekening;
- 4. Fiscale voordelen benutten Via subsidieregelingen, zoals de EIA, trek je tot wel 40% van je investering af van je fiscale winst. Dat versnelt de terugverdientijd van jouw energieopslag aanzienlijk;
- 5. Betrouwbare stroomvoorziening Bij een stroomstoring blijft cruciale apparatuur draaien. Ideaal als je werkt met servers, koeling, kassasystemen of medische apparatuur.
Voor wie is modulaire energieopslag geschikt?
Modulaire batterijen zijn geschikt voor ondernemers met een hoog dagelijks energieverbruik, zoals winkels, kantoren, scholen, musea, verzorgingstehuizen en buurthuizen. Je slaat overdag zonnestroom op en gebruikt die op momenten dat de vraag toeneemt, zoals in de avond. Dat verlaagt je kosten, vergroot je onafhankelijkheid en zorgt voor continuïteit bij stroomuitval.
Wil je jouw piekverbruik beperken, meer doen met je eigen zonnestroom of je pand voorbereiden op de toekomst? Een modulaire energieopslag beweegt mee met jouw situatie. We kijken graag samen naar welke oplossing het beste bij je past.
Installatie en beheer zijn snel geregeld
Een modulair batterijsysteem installeren we vaak binnen een dag. Er is meestal alleen een technische ruimte of buitenplek nodig. Uitbreiden kan plug and play, zonder aanpassingen aan je bestaande installatie.
De batterij is onderhoudsarm en op afstand te monitoren. Via een dashboard of app zie je precies wat je opwekt, opslaat en bespaart. Natuurlijk zorgen wij er ook voor dat alles voldoet aan jouw verzekeringseisen en de PGS37‑2 richtlijnen.
De koppeling met je zonnepanelen verloopt automatisch. Je gebruikt eerst je eigen stroom, slaat overschotten op en levert pas terug als de batterij helemaal vol is. Dat is efficiënt omgaan met energie, zonder extra werk.
Klaar om slimmer met energie om te gaan?
Wil jij meer grip op je stroomverbruik, besparen op energiekosten en je alvast voorbereiden op de toekomst? Een modulair batterijsysteem van SolarNRG helpt je om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen, pieken op te vangen en je energievoorziening te verduurzamen.
Benieuwd welke oplossing bij jouw organisatie past? Plan vandaag nog een adviesgesprek. We denken graag met je mee over de beste batterijoplossing voor jouw situatie. Een modulair batterijsysteem van SolarNRG helpt je vooruit. Onze specialisten denken met je mee en maken een plan op maat voor jouw situatie.
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek in en ontdek wat slimme energieopslag voor jouw onderneming kan betekenen.
12 juli 2025