SolarNRG realiseert groenste markt van Europa | SolarNRG

SolarNRG realiseert groenste markt van Europa

De Haagse Markt is al de grootste markt van Europa, maar wil ook de groenste markt worden. Om die reden laat Stichting Haagse Markt de komende maanden maar liefst 3.112 zonnepanelen op de markt units installeren. Leen van Popering (bestuurder van de stichting), wethouder Liesbeth van Tongeren (duurzaamheid) en Sander Noordermeer (algemeen directeur van SolarNRG) gaven hiervoor op 20 april jongstleden het startsein. In november van dit jaar zullen alle zonnepanelen geïnstalleerd zijn

Kosten en opbrengsten

Het project kost ongeveer 1,1 miljoen euro. Alle zonnepanelen zullen worden geïnstalleerd door SolarNRG. Algemeen directeur Sander Noordermeer: “De 3.112 zonnepanelen hebben een verwachte opbrengst van 1,2 miljoen kWh per jaar. Daarmee kun je 400 huishoudens volledig van stroom voorzien. Voor SolarNRG is dit een heel bijzonder project en we zijn heel trots dat we dit uit mogen voeren. Het is ook een zeer uitdagend project, omdat we alleen kunnen werken als de markt gesloten is. Daarnaast krijgt ieder kraampje een nieuwe groepenkast met een eigen aansluiting.”


Dit is fantastisch nieuws voor Den Haag en voor de markt! De zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de Haagse Markt en alle ondernemers die daar werken. Met de opbrengsten van de zonnepanelen gaan we drie dingen doen. Ze zullen gebruikt worden om meer promotie te maken voor de markt, meer ondersteuning te bieden aan de ondernemers en voor drooglooppaden met behoud van het buitengevoel.

- Leen van Popering, Bestuurder Stichting Haagse Markt -

Exploitatie

Stichting Haagse Markt is eigenaar van de zonnepanelen en gaat ze ook exploiteren. Daarom huurt de stichting de daken van de markt units waar de panelen op komen, de komende jaren van de gemeente voor het symbolische bedrag van een euro. De stichting levert de zonnestroom op haar beurt weer aan de gemeente en die levert de energie tenslotte aan de ondernemers.

Jaar van het Dak

Op daken van Den Haag ligt op dit moment ruim 200.000 m2 zonnepanelen en zo'n 132.000 m2 groen. Dat is al heel wat, maar er zijn nog veel meer geschikte daken waar groen of zonnestroomsystemen op kunnen. Om die reden heeft de gemeente 2021 uitgeroepen tot jaar van het dak.

Deel dit bericht