Airco en zonnepanelen: het mooiste een-tweetje deze zomer | SolarNRG

Airco en zonnepanelen:
het mooiste een‑tweetje deze zomer

De zomer staat voor de deur en als het nou een klein beetje meezit wordt het ook nog eens een zonnige zomer. Maar jouw zonnepanelen wekken dan wel stroom op die je niet direct verbruikt. En nu steeds meer energieleveranciers terugleverkosten rekenen, maak jij er natuurlijk een topsport van om naar manieren te zoeken om deze terugleverkosten te verlagen. Daar hebben wij de perfecte oplossing voor: airconditioning in combinatie met zonnepanelen.

Gebruik zo veel mogelijk zelf opgewekte zonnestroom

Om jouw terugleverkosten deze zomer zo laag mogelijk te houden, wil je natuurlijk zo veel mogelijk stroom zelf gebruiken. En dat is makkelijker dan je denkt. Zet bijvoorbeeld overdag je wasmachine, droger of vaatwasser aan. Of nog beter, geniet met airconditioning van aangename temperaturen in je slaapkamer, woonkamer of op je thuiswerkplek. De stroom die je overdag met je zonnepanelen opwekt is praktisch gratis, dus waarom zou deze niet ook gebruiken om je huis aangenaam koel te houden?

De voordelen van airconditioning en zonnepanelen

Er zijn meerdere voordelen aan airconditioning in combinatie met zonnepanelen.

  • Je gebruikt meer van je zelf opgewekte energie. Deze stroom is praktisch gratis, het kost je dus niets extra's om te genieten van airconditioning. Bijkomend voordeel is dat je terugleverkosten lager zullen uitvallen, omdat je minder stroom gaat terugleveren aan je energieleverancier;
  • Je kunt het hele jaar door genieten van een aangename temperatuur. Airconditioning verkoelt de lucht namelijk niet alleen, maar kan deze ook verwarmen. En het verwarmen gaat ook nog eens sneller dan bij traditionele centrale verwarming met een cv‑ketel.
Airconditioning kan niet alleen verkoelen, maar ook verwarmen

In feite is een airconditioning een mini‑warmtepomp. Deze kan de lucht verwarmen, maar ook verkoelen. Omdat de airco compact van formaat is, kan deze iedere gewenste ruimte snel voorzien van de gewenste temperatuur. Een airco‑unit heeft veel minder energie nodig dan een cv‑ketel om een ruimte te verwarmen en er is bijna geen warmteverlies. Let er wel op dat, om overal een aangename temperatuur te hebben, je ook in iedere ruimte airconditioning moet laten installeren.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor airconditioning?

Op deze vraag kunnen we niet direct een antwoord geven. Dat is namelijk afhankelijk van je algehele stroomgebruik en hoe en hoe vaak je de airco wilt gebruiken. Ook hangt het af van hoeveel ruimtes je wilt gaan verkoelen en de grootte van deze ruimtes. Wil je toch weten hoeveel panelen je nodig hebt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg op maat gemaakt advies van onze experts.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van airconditioning?

Voordat je ons platbelt met vragen over airconditioning (wat absoluut mag), kunnen we je misschien alvast vertellen waar je rekening mee moet houden. Zo moet bijvoorbeeld je woning goed geïsoleerd zijn. Stel je wilt airconditioning in je woonkamer, maar je hebt een grote glazen schuifpui die naar het zuiden is gericht, dan raden we je aan om daar geen airco te plaatsen. Er is dan namelijk een te groot temperatuurverschil door de zon, waardoor je airco slechts met veel moeite de ruimte koel kan houden. Maar geen paniek: onze experts staan klaar met advies over hoe jij airconditioning kunt krijgen in jouw woning of bedrijfspand.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het geluidsniveau van de buitenunit. Iedere airconditioning die je bij SolarNRG koopt, heeft een buitenunit. Deze produceert geluid, en een brommende airconditioning vlak onder het slaapkamerraam van je buren is niet prettig. Daarom zijn er sinds juli 2021 geluidsnormen voor airco. Een airco (of warmtepomp) mag niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken op de erfgrens. In de praktijk betekent dit dat een apparaat 3 tot 4 meter van de erfgrens geplaatst moet worden.

SolarNRG is jouw installateur voor airconditioning en zonnepanelen

Ben je enthousiast geworden van dit artikel? Bij SolarNRG koop je jouw nieuwe airconditioning zonder enige zorgen. Heb je al zonnepanelen? Dan installeren we simpelweg de airco. Heb je ze nog niet? Ook dat is geen punt. Dan ontvang je van ons een maatwerk offerte voor zowel jouw nieuwe zonnestroomsysteem als je nieuwe airconditioning.

Deel dit bericht